Jdi na obsah Jdi na menu
 


zebřičky

zebra.jpg

Tak z prvních hnízd není u dvou párů nic jedny vejce nezapářený druhý se nevylíhly a u třetího ze 7vajec 3mláďata. 

 Momentálne vlastním 3 páry zeber mám je rozdělené po samostatných párech protože společný chov (klec 120x90x80cm) se mi neosvědčil vyrobil jsem si tedy bednové klece o rozměru 0,6x0,4x0,3m pro každý pár kde jsou rozděleny samostatně. Časem uvažuji o větší volieře kam bych mohl umístit různé druhy drobotě společně ale to je zatím pouze v plánu :-)

no a něco co najdete asi všude na netu, ale proč si to nezopakovat:

Rozšíření : Prakticky celé území Austrálie s výjimkou vlhčích nejsevernějších a nejjižnějších oblastí. Člověkem byla zavlečena například i do Portugalska nebo USA.

Životní prostředí : křovinaté porosty, travnaté plochy, částečně lidksá obydlí

Počet vajec :    4 - 6
Inkubační doba :    cca 14 dní

 

Úvodem :    Zebřička je nejznámějším a nějčastěji chovaným opeřencem ze skupiny astrildovitých ptáků. Je o něco menší než náš vrabec. Je to velmi společenský tvor, který je neustále v pohybu, neustále štěbetá a jen málokdy přes den se zastaví, ztiší a odpočívá. V přírodě vytváří obrovská hejna.Samečci nejsou vůči sobě nijak agresivní ani v době hnízdění. 

Potrava :    drobná semena trav

 

Rozmnožování :    Zebřičky hnízdí kdykoli jsou pro ně vhodné podmínky. To znamená ihned po příchodu děšťů a po celé následující období kdy je dostatek vody a vláhy pro rostliny, které poskytují semena

Náročnost :    Je to nenáročný obyvatel klecí a voliér, nemá speciální nároky na potravu ani hnízdní buku nebo hnízda.

Hlasitost :    U zebřičky musíme počítat s tím, že se celý den nezastaví. Neustále poletuje, shání potravu nebo vytrvale staví a opravuje hnízdo a u toho stále štěbetá. Také neustálým štěbetáním komunikuje s ostatními jedinci a upevňuje si tak pozici v hejnu. Nelze ale říct, že by zvuk zebřiček byl na obtíž. Jde o tiché a milé pípání, štěbetání a melodie.

Krmení :    drobná smena jako je proso (všech barev), mohár, mák,lesknice, lněné semínko, občas berou i trochu tvrdého rohlíku, ovoce a zeleniny

Hnízdění :    Pokud jim dopřejem vytápěnou voliéru, jsou schopny hnízdit nepřetržitě (to ovšem nedoporučuji kvůli vysílení rodičů). Samice obvykle snese 4-6 vajíček a po zhruba 14-ti dnech se začínají klubat mláďata.Dalších 10 - 12 dní trvá než mláďata vylétnou z hnízda. Hnízdit mohou i v otevřeném hnízdě, ale dají přednost klasické uzavřené budce o rozměrech zhruba 12 x 12 x 12cm.